Θόδωρος Σκυλακάκης: «Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Κλειδί τώρα είναι η απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης »

-Για πρώτη φορά πρόγραμμα «Εξοικονομώ για το νέρό», για να περιοριστεί η σπατάλη

Νίκος Μήλης: Να δοθεί έστω και τώρα χρόνος για πραγματική διαβούλευση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης

Ηλίας Ξανθάκος: Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης είναι επιταχυντής, αλλά ανεπαρκής

Τα θεμέλια για ένα βαθύτατα πράσινο έργο, την εκπόνηση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων σε όλη την επικράτεια, μπήκαν σήμερα ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στο πρώτο Συνέδριο «GREEN DEAL GREECE 2021» που διοργανώνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας την Τρίτη 29 Ιουνίου 2021 στο Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος». Πρόκειται για ένα έργο που θα καλύψει σχεδόν όλους τους Δήμους της χώρας και θα επιτρέψει μέσα σε μια 5ετία να προχωρήσει η πολεοδομική καταγραφή και αξιοποίηση της χώρας. «Είναι κάτι που δεν είχε γίνει για δεκαετίες και αποτελούσε εμπόδιο για την κατοικία και για την επιχειρηματικότητα, αλλά και την φυσιολογική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών», σημείωσε ο υπουργός.

Είναι από τα πρώτα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, που μπαίνουν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά δεν είναι το μόνο, πρόσθεσε ο κ. Σκυλακάκης, εξηγώντας ότι το 38% των πόρων του Ταμείου θα διατεθούν για την υλοποίηση των στόχων της Πράσινης Ανάπτυξης, που περιλαμβάνουν έργα ΑΠΕ, εξοικονόμησης ενέργειας, προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και έργων υποδομών, που σχετίζονται με τις Μεταφορές.

Η πράσινη διάσταση του Ταμείου Ανάκαμψης έχει πολλές και διαφορετικές αποχρώσεις είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος αφενός στην κλιματική πλευρά για την οποία η επιλεξιμότητα αφορά κυρίως έργα ηλεκτροκίνησης, την υλοποίηση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων και αφετέρου την αυστηρά περιβαλλοντική πτυχή, όπως είναι η βιοποικιλότητα. Από τα επενδυτικά έργα του Ταμείου που αφορούν στην κλιματική αλλαγή, ξεχωρίζουν τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, που πρέπει να αναπτυχθούν δυναμικά, η απολιγνιτοποίηση και οι υπογειοποιήσεις ηλεκτρικών δικτύων, οι οποίες έχουν χαρακτήρα περιβαλλοντικό, σημείωσε.

Ο κ. Σκυλακάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ», στο οποίο έχουν διατεθεί αθροιστικά σημαντικοί πόροι (πάνω από 1 δις στο Εξοικονομώ κατ’ οίκον, 450 εκατομμύρια στο Εξοικονομώ των επιχειρήσεων, ενώ το Εξοικονομώ του κράτους θα κινητοποιήσει πόρους περίπου 600 εκατομμυρίων ευρώ). Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο στον τομέα της ενέργειας, που θα υλοποιηθεί ταχύτατα και θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην προσπάθεια για μείωση των ρύπων, σημείωσε.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών μίλησε επίσης για το πρόγραμμα στρατηγικών αστικών αναπλάσεων, το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και το υπουργείο Εσωτερικών. Αναμένεται, όπως είπε, εκτός από τις εθνικές προκηρύξεις, που θα είναι αστικού χαρακτήρα, όπως ο Ελαιώνας, να βγει και μια σειρά προκηρύξεων περιφερειακού χαρακτήρα για να επιλεγούν και να προχωρήσουν οι αστικές αναπλάσεις που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από πολλές πλευρές (ΕΣΠΑ, «Αντώνης Τρίτσης», Ταμείο Ανακάμψης). Εμβληματικά έργα στον τομέα του Πρασίνου χαρακτήρισε ο κ. Σκυλακάκης την ανακαίνιση του Ολυμπιακού Σταδίου και την ανάπλαση των βασιλικών κτημάτων στο Τατόϊ.

Ο αν. υπουργός επεσήμανε την σημασία των έργων ηλεκτροκίνησης, όπως την εγκατάσταση φορτιστών, τις επιδοτήσεις για ηλεκτρικά ταξί και λεωφορεία. «Η ηλεκτροκίνηση είναι ένα μέλλον καθαρό, ένα μέλλον που θα στηρίζεται στα δικά μας καύσιμα» τον ήλιο και τον αέρα. Δεν παρέλειψε ωστόσο να επισημάνει ότι η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση θα πρέπει να υπολογισθεί και δημοσιονομικά, καθώς η μείωση των τιμών των καυσίμων θα σημαίνει και τη μείωση των αντίστοιχων φορολογικών εσόδων που εισπράττει έως σήμερα το κράτος.

Ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε σε πόρους άνω των 500 εκατομμύριων ευρώ που προωθούνται σε μεγάλα έργα ύδρευσης, αποχέτευσης και αντιπλημμυρικά, στο Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης, αλλά και στο μεγάλο έργο ΣΔΙΤ για τα αρδευτικά έργα που θα συμβάλει στην αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας. Επεσήμανε εξάλλου ότι θα υπάρξει για πρώτη φορά ένα Πρόγραμμα Εξοικονομώ για το νερό, για να σταματήσει το παράλογο φαινόμενο να χρησιμοποιούμε νερό που μεταφέρεται από εκατοντάδες χιλιόμετρα, δυϊλίζοντας, για να ποτίσουμε απλώς κήπους ή για βιομηχανική χρήση σε αστικές περιοχές.

Αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα της Πολιτικής Προστασίας, μέρος του οποίου καλύπτει το Ταμείο Ανάκαμψης. Η Πολιτική Προστασία θα κληθεί για λόγους κλιματικής αλλαγής να υπερασπισθεί τις κοινωνίες μας και το φυσικό μας περιβάλλον πολύ περισσότερο έντονα στα επόμενα χρόνια, τόνισε ο κ. Σκυλακάκης και για το λόγο αυτό πραγματοποιείται μια μεγάλη επένδυση με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος.

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι από το 38% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, δηλαδή περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια ευρώ θα αφορούν δάνεια και επιδοτήσεις για ιδιωτικές επενδύσεις στο χώρο της πράσινης ενέργειας.

-«Έχουμε μπροστά μας μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για ανασχεδιασμό της κοινωνίας και της οικονομίας» κατέληξε ο κ. Σκυλακάκης. Τονίζοντας ότι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της χώρας μας ήταν το δεύτερο που υποβλήθηκε και το τρίτο που εγκρίθηκε από την ευρωπαϊκή Επιτροπή. Διεκδικήσαμε και πήραμε περισσότερους πόρους από κάθε άλλη χώρα, τόνισε. «Το κλειδί τώρα είναι η απορρόφηση των πόρων» και θα χρειαστεί όλοι οι αρμόδιοι να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. «Δεν υπάρχει ούτε ώρα για χάσιμο, ούτε ευρώ για χάσιμο. Όλα πρέπει να γίνουν με τη μέγιστη ταχύτητα».

Νίκος Μήλης Πρόεδρος Αντιπροσωπείας ΤΕΕ: το TEE συμπαραστάτης τουλάχιστον στην υλοποίηση του Σχεδίου Εθνικής Ανάκαμψης

Σίγουρα το Σχέδιο δίνει έμφαση στην πράσινη μετάβαση, όμως η μετάβαση αυτή είναι καθαρή, αναρωτήθηκε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κεντρικής Αντιπροσωπείας ΤΕΕ, Νίκος Μήλης. Το Σχέδιο που ανακοινώθηκε, υπογράμμισε, δεν περιλαμβάνει μεθοδολογία που να προσδιορίζει το οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό κέρδος των επενδύσεων και των επιλογών που έχουν πραγματοποιηθεί. Δεν υπήρξε ευρύτερη πρόσκληση τμημάτων της κοινωνίας και ειδικότερα τμημάτων της κοινωνίας των πολιτών, καυτηρίασε. «Ευχή μας είναι να δοθεί έστω και τώρα χώρος και χρόνος πραγματικής διαβούλευσης» τόνισε. Η κινητοποίηση της πολιτείας είναι το κλειδί για τις μεγάλες και απαραίτητες αλλαγές που έχουμε μπροστά μας, ανέφερε ο κ. Μήλης. «Συμφωνούμε ότι πρέπει να γίνουν γρήγορα όλα, ότι δεν υπάρχει χρόνος και ευρώ για χάσιμο, αλλά ξέρετε πολύ καλά – και τεχνοκρατικά μιλώντας και πολιτικά – ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο γρήγορα και το βιαστικά» υπογράμμισε. Εξέφρασε την ελπίδα, το ΤΕΕ που δεν ήταν παρών στο σχεδιασμό, να είναι τουλάχιστον δίπλα στην Πολιτεία ως συμπαραστάτης στην υλοποίησή του, με τη συμμετοχή και ευρύτερων κοινωνικών δυνάμεων.

Ηλίας Ξανθάκος Μέλος ΔΕ ΤΕΕ: «αδυναμία του σχεδίου ανάκαμψης η εν κρυπτώ εκπόνηση του»

Τους προβληματισμούς σχετικά με τον τρόπο εκπόνησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης εξέφρασε από την πλευρά του, το μέλος της ΔΕ ΤΕΕ, Ηλίας Ξανθάκος. «Όλα εξελίσσονται ερήμην της παραγωγικής κοινωνίας» τόνισε, χαρακτηρίζοντας μεγάλη αδυναμία του Σχεδίου Ανάκαμψης το γεγονός ότι εκπονήθηκε εν κρυπτώ. Σημείωσε δε ότι το Σχέδιο είναι πράγματι επιταχυντής στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης, ελάχιστα όμως. Θα πέσουν χρήματα στην αγορά, είπε, αλλά αυτό φαίνεται ότι θα γίνει χωρίς στρατηγικό στόχο και με αρκετές ελλείψεις. Ανέφερε ενδεικτικά ότι δεν μπορούν να γίνουν στρατηγικές αναπλάσεις χωρίς αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, ότι οι πόροι του Σχεδίου για τη βιοποικιλότητα είναι κάτω από 1%, ενώ δεν υπάρχει καμία αναφορά στο θέμα της κυκλικής οικονομίας. «Η κυκλική οικονομία, που είναι ακριβώς στην καρδιά των αναζητήσεων στην Ευρώπη, λείπει» τόνισε ο κ. Ξανθάκος. Σχολίασε τέλος ότι τα 400 εκατομμύρια που θα διατεθούν για την αποθήκευση ενέργειας είναι ένα ποσό ελάχιστο και ανησυχητικό, διότι δεν επαρκεί για τη μεγαλύτερη συμμετοχή των ΑΠΕ στον ενεργειακό μετασχηματισμό.

Συντονισμός: Δημήτρης Δελεβέγκος, δημοσιογράφος

Το 1ο Συνέδριο «GREEN DEAL GREECE» του ΤΕΕ, με τίτλο: «2021-2030, η δεκαετία μιας πράσινης επανάστασης», τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Υποστηρίζεται ακόμη από τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών και Μεταφορών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ), τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ).

Το συνέδριο στηρίζουν γνωστές και μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας:

Platinum Sponsor: INTRAKAT

Golden Sponsor: ATTICABANK, COPELOUZOS GROUP, ELLAKTOR – ΑΚΤΩΡ, ΤΕΜΕΣ

Silver Sponsor: ΕΚΤΕΡ, ΤΕΚΑΛ, DIMAND, TEN BRINKE

Contributors: ΔΕΔΔΗΕ, COSMOTE, WIND, INTRASOFT INTERNATIONAL, ΟΜΙΛΟΣ “ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ”, KANTOR, GOLDAIR GROUP, ΤΜΕΔΕ, ΟΜΙΛΟΣΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ

Supporters: LAMDA DEVELOPMENT, ΕΡΓΟΣΕ, HILL INTERNATIONAL, ΑΤΤΙΚΟΜΕΤΡΟ, ΔΕΠΑ, ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ, ΑΝΑΚΕΜ, PLANET, LEASEPLAN, ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

και πολλοί ακόμη φορείς, που συμμετέχουν και με ομιλητές στις θεματικές ενότητες.

Το συνέδριο συνδιοργανώνεται από το ΤΕΕ σε συνεργασία με το economix.gr και την euractiv.gr