Γιάννης Τσακίρης: Η Ελλάδα έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση μέχρι το 2027 για να υλοποιήσει τα έργα και τους στόχους του ΕΣΕΚ
Δημήτρης Σκάλκος: ενδιαφέρον στον τομέα των πράσινων επενδύσεων από υπαρκτούς και συγκεκριμένους επενδυτές και επιχειρήσεις
Χάρης Δούκας: πρέπει να αναδειχθούν σε κυρίαρχη τάση οι ενεργειακές χρηματοδοτήσεις
Η Ελλάδα έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ύψους 15 δις ευρώ, η οποία με την μόχλευση πόρων και ιδιωτική συμμετοχή θα ανέλθει σε 22 δις ευρώ για να προχωρήσει απρόσκοπτα μέχρι το 2027 στην υλοποίηση των στόχων και των έργων του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα ανακοίνωσε ό Yφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης στο 1ο Συνέδριο «GREEN DEAL GREECE 2021», που διοργανώνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας την Τρίτη 29 Ιουνίου 2021, στο «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου
Ο γενικός γραμματέας Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος μιλώντας στο Συνέδριο είπε ότι υπάρχει ενδιαφέρον στον τομέα των πράσινων επενδύσεων από υπαρκτούς και συγκεκριμένους επενδυτές και επιχειρήσεις
Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης: Η Ελλάδα έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση μέχρι το 2027 για να υλοποιήσει τα έργα και τους στόχους του ΕΣΕΚ
H Ευρώπη θα πρέπει να έχει μηδενικές καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050, με βάση την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, ενώ έως το 2030 θα πρέπει οι ΑΠΕ να καταλαμβάνουν μερίδιο 32% του συνολικού ενεργειακού μείγματος των ευρωπαϊκών κρατών-μελών. Για να επιτευχθούν οι στόχοι του 2030, απαιτούνται επιπρόσθετα κεφάλαια 260 δισ. ευρώ ετησίως, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επισήμανε οι υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης στο συνέδριο «GREEN DEAL GREECE 2021», του ΤΕΕ.
Αναφερόμενος στην χώρα μας ο κ. Τσακίρης εστίασε στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα το οποίο επικεντρώνεται ακριβώς στην επίτευξη των παραπάνω στόχων σε εθνικό πλέον επίπεδο. Το σημαντικό είναι ότι για αυτό το σχέδιο η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη έως το 2027 με τους πόρους να κατανέμονται ανάμεσα: στο ΕΣΠΑ περιβάλλον 4 δις ευρώ, ΕΣΠΑ ενέργεια 3 δις ευρώ, Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης 1.6 δις ευρώ και Πράσινη μετάβαση από Ταμείο Ανάκαμψης 6 δις ευρώ. Όπως είπε ο κ.Τσακίρης το σύνολο είναι 15 δις. ευρω, ενώ με τη μόχλευση εκτίμησε ότι θα φτάσουμε στα 22 δισ. ευρώ.
Για το Ταμείο Ανάκαμψης ο κ.Τσακίρης επισήμανε ότι οι βασικοί επιμέρους στόχοι του πυλώνα της Πράσινης Μετάβασης του Ελλάδα 2.0. είναι: η ενίσχυση των ΑΠΕ, η εύρεση νέων μεθόδων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, η ευρεία προώθηση των ηλεκτροκίνητων μεταφορών και η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, η οποία ορίζεται ως η κατάσταση κατά την οποία ένα νοικοκυριό δεν δύναται να θερμάνει επαρκώς την οικία του σε λογικό κόστος βάσει του εισοδήματός του.
Στο ΕΣΠΑ, είπε ο κ.Τσακίρης, έχουμε πράσινη επιχειρηματικότητα, ενεργειακές αναβαθμίσεις επιχειρήσεων, ενεργειακές αναβαθμίσεις κτηρίων, ιδιωτικών και δημοσίων, αλλά και πέρα από την πράσινη μετάβαση, έργα και δράσεις που αυξάνουν την ανθεκτικότητα της οικονομίας και της κοινωνίας στα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής όπως αντιπλημμυρικά έργα, έργα διαχείρισης υδάτων κλπ. Ειδικότερα, για τις επιχειρήσεις σημαντικό είναι η διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας τους, ειδικά ως προς τη λεγομένη διαρροή άνθρακα, δηλαδή τον ανταγωνισμό τους από γειτονικές χώρες που δεν δεσμεύονται από χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, τη μετάβαση τους σε μοντέλα κυκλικής οικονομίας.
Ο κ.Τσακίρης αναφέρθηκε στο ρολό που παίζουν και τα έξυπνα χρηματοδοτικά εργαλεία στην χρηματοδότηση της πράσινης μετάβαση και ανάπτυξης. Έδωσε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, πρώην ΤΑΝΕΟ, που τρέχει πρόσκληση για διαχειριστές κεφαλαίων επιχειρηματικού ρίσκου, δηλαδή venture capital και private equity ύψους 400 εκ ευρώ και αναζητεί ιδιώτες διαχειριστές που θα σηκώσουν άλλα 600 εκ ευρώ για να δημιουργήσουν τέτοια funds. Έχουμε δηλαδή 1 δις ευρώ το οποίο θα μπορεί να επενδυθεί σαν equity, μετοχικό κεφάλαιο δηλαδή που όλοι γνωρίζουμε ποσό δύσκολο και ακριβό χρήμα είναι. Αυτό το 1 δις ευρώ μπορεί να σηκώσει και δανεισμό στο έργα που θα επενδυθεί τουλάχιστον άλλα 2 δις.ευρώ, επισήμανε χαρακτριστικα ο κ.Τσακίρης, τονίζοντας ότι χρησιμοποιώντας 400 δις δημοσίους πόρους, μπορούμε να έχουμε ροή 3 δις στην αγορά δηλαδή μια μόχλευσα πάνω από 7 δις ευρώ.
Τα χρήματα του δημοσίου μπαίνουν με τους ιδίους όρους με τα ιδιωτικά, αρά το κράτος μάλλον θα έχει και κέρδη στο τέλος, πέρα από την επίτευξη της πολιτικής που επιδιώκει. Κατά τον ίδιο τρόπο, σχεδιάζονται και έξυπνα εγγυοδοσία και δανειακά χρηματοδοτικά εργαλεία μέσα από την αναπτυξιακή τράπεζα όπως και προσβλέπουμε στις συνεργασίες που έχουμε ήδη αναπτύξει με διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς όπως η ΕΙΒ και η EBRD, πρόσθεσε ο κ.Τσακίρης.
Δημήτρης Σκάλκος Γενικός γραμματέας Επενδύσεων και ΕΣΠΑ: ενδιαφέρον στον τομέα των πράσινων επενδύσεων από υπαρκτούς και συγκεκριμένους επενδυτές και επιχειρήσεις
Ο γενικός γραμματέας Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος μιλώντας στο Συνέδριο είπε ότι υπάρχει ενδιαφέρον στον τομέα των πράσινων επενδύσεων από υπαρκτούς και συγκεκριμένους επενδυτές και επιχειρήσεις και στόχος είναι η προσέγγιση ακόμη περισσότερων και μεγαλύτερης ζήτησης για έργα στον τομέα της πράσινης μετάβασης. Η ζήτηση που δημιουργούν οι επιχορηγήσεις και οι δανειοδοτήσεις ευελπιστούμε ότι θα αυξήσουν περαιτέρω το ενδιαφέρον για έργα βιωσιμότητας, πρόσθεσε ο κ. Σκάλκος. Επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η χώρα μας βρίσκεται σε καλό επίπεδο αξιοποιήσης των κοινοτικών πόρων πάνω από το μέσο κοινοτικό και έκανε λόγο για δράσεις που θα φέρουν υψηλή προστιθέμενη αξία Αναφέρθηκε επίσης στις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να συνοδεύουν τις επενδύσεις και αναφέρθηκε στα σημασία των έργων που συγχρηματοδοτούνται.
Χάρης Δούκας μέλος ΔΕ ΤΕΕ, καθηγητής ΕΜΠ: πρέπει να αναδειχθούν σε κυρίαρχη τάση οι ενεργειακές χρηματοδοτήσεις
Στο ζήτημα των χρηματοδοτήσεων των έργων μετάβασης σε έργα βιώσιμης ανάπτυξης και πράσινης οικονομίας αναφέρθηκε ο Χάρης Δούκας μέλος της ΔΕ του ΤΕΕ καθηγητής του ΕΜΠ,, σε παρέμβαση του στο συνέδριο «GREEN DEAL GREECE 2021», του ΤΕΕ.
Ο κ. Δούκας αναφέρθηκε σε μελέτες που ανεβάζουν τις επενδύσεις για έργα κλιματικής ουδετερότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο που πρέπει να γίνουν έως το 2050 σε 300 δις.ευρώ, γεγονός που προϋποθέτει τον ενεργότερο ρόλο και οργάνωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Το θέμα της χρηματοδότης δεν είναι απολύτως λυμένο είπε ο κ.Δούκας, επισημαίνοντας ότι πρέπει να αναδειχθούν σε κυρίαρχη τάση οι ενεργειακές χρηματοδοτήσεις προς την κατεύθυνση της κλιματικής ουδετερότητας.
Μιλώντας για τις επιχειρήσεις σε ευρωπαϊκό αλλά και ελληνικό επίπεδο είπε ότι υπάρχει ανάγκη καλύτερης αντίληψης και ενσωμάτωσης πρακτικών ESGπροκειμένου και οι τράπεζες να είναι σε θέση να αξιολογήσουν καλύτερα χρηματοδοτήσεις προς αυτές. Όπως μάλιστα ανέφερε μόνον το 5% των χρηματοδοτήσεων σήμερα είναι συμβατές με χρηματοδοτήσεις που σχετίζονται με την ευρωπαϊκή ταξινομία τομέων και έργων κλιματικής ουδετερότητας. Πρέπει να βρεθεί μια ενιαία λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην ενσωμάτωση και γενικότερα στην εξοικείωση των επιχειρήσεων με τα κριτήρια ESG είπε ο κ. Δούκας.
Συντονισμός: Νίκος Φιλιππίδης, δημοσιογράφος
Το 1ο Συνέδριο «GREEN DEAL GREECE» του ΤΕΕ, με τίτλο: «2021-2030, η δεκαετία μιας πράσινης επανάστασης», τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Υποστηρίζεται ακόμη από τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών και Μεταφορών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ), τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ).
Το συνέδριο στηρίζουν γνωστές και μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας:
Platinum Sponsor: INTRAKAT
Golden Sponsor: ATTICABANK, COPELOUZOS GROUP, ELLAKTOR – ΑΚΤΩΡ, ΤΕΜΕΣ
Silver Sponsor: ΕΚΤΕΡ, ΤΕΚΑΛ, DIMAND, TEN BRINKE
Contributors: ΔΕΔΔΗΕ, COSMOTE, WIND, INTRASOFT INTERNATIONAL, ΟΜΙΛΟΣ “ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ”, KANTOR, GOLDAIR GROUP, ΤΜΕΔΕ, ΟΜΙΛΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ
Supporters: LAMDA DEVELOPMENT, ΕΡΓΟΣΕ, HILL INTERNATIONAL, ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, ΔΕΠΑ, ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ, ΑΝΑΚΕΜ, PLANET, LEASEPLAN, ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
και πολλοί ακόμη φορείς, που συμμετέχουν και με ομιλητές στις θεματικές ενότητες.