Κώστας Σκρέκας: τεράστιο κύμα ανακαινίσεων και ενεργειακής αναβάθμισης στον κτιριακό τομέα, συνολικού ύψους 4 δισ. ευρώ

«Με άμεσο σύμβουλό και ενδιάμεσο φορέα το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, υλοποιούμε το πιο επιτυχημένο πρόγραμμα που έχει ποτέ τρέξει στη χώρα»

Στα 44 δις ευρώ οι συνολικές επενδύσεις απολιγνιτοποίησης, ΑΠΕ, ηλεκτροκίνησης και ενεργειακής μετάβασης

Αθανάσιος Δαγούμας: σε ζητήματα ρητρών  και διαφάνειας, ο ρυθμιστής θα πράξει σύμφωνα με το ρόλο του αυτό που είναι να πράξει

Σπύρος Οικονόμου: η επιλογή των ΑΠΕ είναι μονόδρομος

Ιωάννης Καρύδας: έμφαση στις επενδύσεις που αφορούν τις μονάδες αποθήκευσης ενέργειας

Δημήτρης Σαμαράς: επενδυτικές προοπτικές και προκλήσεις από την απολιγνιτοποίηση και την ενεργειακή μετάβαση

«Έχουμε προγραμματίσει ένα τεράστιο κύμα ανακαινίσεων και ενεργειακής αναβάθμισης στον κτιριακό τομέα, συνολικών επενδύσεων της τάξης των 4 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 2 δισ. ευρώ αφορούν σε κρατική συμμετοχή». Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, τονίζοντας τον καθοριστικό ρόλο του ΤΕΕ και των μηχανικών στην επιτυχία του νέου «Εξοικονομώ Αυτονομώ» και των προγραμμάτων ενεργειακής εξοικονόμησης στο πλαίσιο Ευρωπαϊκού Κύματος Ανακαινίσεων, απευθύνοντας χαιρετισμό στο 1ο Συνέδριο «GREEN DEAL GREECE2021», που διοργανώνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας την Τρίτη 29 Ιουνίου 2021, στο «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», υπό την αιγίδα  της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

-«Στο τεράστιο πρόγραμμα ανακαινίσεων και ενεργειακής αναβάθμισης στον κτιριακό τομέα αποφασίσαμε και έχουμε άμεσο σύμβουλό και ενδιάμεσο φορέα το Τεχνικό Επιμελητήριο, το πιο αρμόδιο ίσως για να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε το πιο πετυχημένο Εξοικονομώ το οποίο έχει ποτέ τρέξει στη χώρα» είπε χαρακτηριστικά ο κ Σκρέκας κατά την ομιλία του στη θεματική ενότητα του Συνεδρίου με τίτλο: «Απολιγνιτοποίηση/ενεργειακή μετάβαση/ΑΠΕ», απευθύνοντας ευχαριστίες στον Πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι, «είμαστε σε καθημερινή πραγματικά συνεργασία, γιατί μπορεί να πετύχουμε τεράστια πράγματα εάν τελικά το κράτος χρησιμοποιήσει έτσι όπως πρέπει αποδοτικά το μοναδικό τεχνικό σύμβουλο θεσμικά που έχει, που είναι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος».

 

Κώστας Σκρέκας: Στα 44 δις ευρώ οι συνολικές επενδύσεις απολιγνιτοποίησης, ΑΠΕ, ηλεκτροκίνησης και ενεργειακής μετάβασης

Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρωτοπορία της ενεργειακής μετάβασης αποφασίζοντας να προχωρήσει στην απολιγνιτοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής ταχύτερα από πολλές άλλες χώρες,           με το ύψος των επενδύσεων που αφορούν την ενεργειακή μετάβαση και ΑΠΕ να ανέρχονται στα 44 δις, ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας στο Συνέδριο GREEN DEAL GREECE 2021 που διοργανώνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος .

Ο κ. Σκρέκας, ανέφερε, ότι η Ελλάδα ήταν από τους πρώτα κράτη μέλη που υποστήριξαν τον νέο ευρωπαϊκό στόχο για μείωση των εκπομπών CO2 κατά τουλάχιστον 55% . Ο ίδιος υπογράμμισε, ότι η χώρα προχώρησε σε μία τέτοια απόφαση χάρις στη σταθερή προσήλωση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, όσον αφορά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ο οποίος στη σύσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα το 2019 στη Νέα Υόρκη, αποφάσισε να προχωρήσει στην πιο γρήγορη απανθρακοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη.

Τόνισε ότι η Ελλάδα ότι προχωράει σε απολιγνιτοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής ταχύτερα από κάθε ευρωπαϊκή χώρα, εφαρμόζοντας απόσυρση όλων των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων έως το 2023 και αλλαγή καυσίμου στην Πτολεμαϊδα 5 έως το 2025. «Και μάλιστα έτοιμοι για να μπορεί να χρησιμοποιεί μείγμα φυσικού αερίου και υδρογόνου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας», τόνισε.

Ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε, ότι η απόφαση που ελήφθη χάρις στη διορατικότητα του πρωθυπουργού, δικαιώθηκε πλήρως, και η αντανάκλασή της απόφασης καταγράφεται στο κόστος CO2 του χρηματιστηρίου ρύπων.  Τότε ο κάθε τόνος διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπονταν στην ατμόσφαιρα, κόστιζε περίπου 20 ευρώ. Σήμερα μόλις δυο χρόνια μετά, ο κάθε τόνος διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπεται στην ατμόσφαιρα κοστίζει σχεδόν 60 ευρώ. Έχει σχεδόν τριπλασιαστεί το κόστος εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Τότε ένα λιγνιτικό εργοστάσιο της ΔΕΗ το οποίο παρήγαγε μία μεγαβατόρα από λιγνίτη, εξέπεμπε και τώρα εκπέμπει, 1,2 ως 1,4 τόνους διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Άρα, τότε είχε ένα κόστος περίπου 30 ευρώ και σήμερα έχει ένα κόστος σχεδόν 90 ευρώ. Για κάθε ηλεκτρική μεγαβατώρα που παράγει η ΔΕΗ έχει ένα κόστος που αφορά μόνο το κόστος του διοξειδίου του άνθρακα, των ρύπων, σχεδόν 80 με 90 ευρώ. Βάλτε και το κόστος το πραγματικό που έχει, άρα 40 ευρώ, άρα έχει ένα κόστος μεγαβατώρας που ξεπερνάει τα 100 ευρώ», εξήγησε. Και πρόσθεσε, ότι οι τιμές χοντρικής προσδιορίζονται κατά μέσο όρο στα 60 με 70 ευρώ το μήνα. Άρα η ΔΕΗ μπαίνει για κάθε λιγνιτική μεγαβατώρα που παράγει σε σχέση με την χονδρεμπορική τιμή 20 έως 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα, επαναλαμβάνω, μέσα. Ζημιώνεται κατά 20-40 ευρώ. Άρα τώρα καταλαβαίνει κάποιος τι σημαίνει ένας ηγέτης», ανέφερε χαρακτηριστικά

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογράμμισε ακόμη, ότι το γεγονός, ότι το 67% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας θα προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες, δημιουργεί την αναγκαιότητα να αφενός να υπάρξει η αναβάθμιση των δικτύων, ηλεκτρικών δικτύων και υψηλής τάσης και μέσης τάσης, δηλαδή και μεταφοράς και διανομής» και αφετέρου, να υπάρξουν και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας. Μάλιστα, ανέφερε, ότι θα αξιοποιηθούν τουλάχιστον 450.000.000 ευρώ για να πετύχουμε το στόχο του να εγκαταστήσουμε συστήματα αποθήκευσης της τάξης του 1,2 έως 1,6 γιγαβάτ, εγκατεστημένης ισχύος, αποθηκευτικής ισχύος μάλλον μέχρι το 2030». Τόνισε ακόμη ότι «θα αξιοποιηθούν 10 δις ευρώ για την αναβάθμιση των ηλεκτρικών δικτύων που αφορούν τις διασυνδέσεις των νησιών όπως επίσης και θα αξιοποιηθούν και ΄πόροι έως 1,2 δις από το Ταμείο των Πράσινων νησιών για να γίνουν τα νησιωτικά συμπλέγματα της χώρας κλιματικά ουδέτερα. Για το φλέγον ζήτημα της δίκαιης τόνισε, ότι «έχουμε σχεδιάσει το σχέδιο δίκαιας αναπτυξιακής μετάβασης της δυτικής Μακεδονίας, 5 δισεκατομμύρια ευρώ, 2 δισεκατομμύρια ευρώ από τα ευρωπαϊκά ταμεία, 3 δισεκατομμύρια ευρώ από τον ιδιωτικό τομέα και τη μόχλευση ώστε να δημιουργηθούν 8.000 θέσεις εργασίας μέχρι το 2030. Πολύ περισσότερες και πολύ πιο βιώσιμες βέβαια από αυτές που αντικαθιστούν σήμερα, γιατί εκ των πραγμάτων η απολιγνιτοποίηση θα φέρει και θέσεις εργασίας που εξαρτώνται από το λιγνίτη να μην υπάρχουν πια».

Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε επίσης στο ευνοϊκό πλαίσιο που έχει εγκαθιδρυθεί όσον αφορά την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης, και τα 400 εκ. ευρώ που θα διατεθούν από το ταμείο ανάκαμψης για τις δημόσιες- δημοτικές συγκοινωνίες προς αυτήν την κατεύθυνση. Είπε επίσης ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα διατεθούν 80 εκατομμύρια για την εγκατάσταση 10.000 φορτιστών σε όλη την Ελλάδα, 40 εκατομμύρια για 2.000 ταξί, με 20.000 ευρώ επιδότηση ανά ταξί και 2.500 η αντικατάσταση, δηλαδή 22.500 ευρώ για να μπορέσουν να αντικαταστήσουν οι επαγγελματίες παλιότερα ρυπογόνα ταξί με νέα ηλεκτρικά. Οσον αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας, ανέφερε, ότι «Έχουμε προγραμματίσει ένα τεράστιο κύμα ανακαινίσεων και ενεργειακής αναβάθμισης της τάξης των 4 δισ. ευρώ συνολικής επένδυσης, 2 δισ. ευρώ η κρατική συμμετοχή και βέβαια σε αυτό αποφασίσαμε και έχουμε σύμβουλό μας άμεσο και ενδιάμεσο φορέα το Τεχνικό Επιμελητήριο, το πιο αρμόδιο ίσως για να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε το πιο πετυχημένο Εξοικονομώ το οποίο έχει ποτέ τρέξει στη χώρα».

 

Αθανάσιος Δαγούμας Πρόεδρος ΡΑΕ: σε ζητήματα ρητρών και διαφάνειας, ο ρυθμιστής θα πράξει σύμφωνα με το ρόλο του αυτό που είναι να πράξει

Στο έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για άδειες ΑΠΕ στον τελευταίο κύκλο, με την υποβολή αιτήσεων ισχύος 17, GW αλλά και την ξεκάθαρη θέση του, ότι το ενδιαφέρον αυτό δεν μπορεί να μετουσιωθεί εξ΄ ολοκλήρου στα αντίστοιχα έργα , αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας κ. Αθανάσιος Δαγούμας κατά την παρέμβασή του στο συνέδριο GREEN DEAL GREECE 2021 του ΤΕΕ.

Ο κ. Δραγούμας αναφερόμενος στο ζήτημα της ενεργειακής μετάβασης, ανέφερε, ότι η ΡΑΕ είναι πλήρως ταυτισμένη με τη λογική του μακροχρόνιου σχεδιασμού και τόνισε, ότι Ρυθμιστική Αρχή παρακολουθεί τις εξελίξεις για όλα τα ενεργειακά καύσιμα και το υδρογόνο: «θεωρώ ότι έχουμε τρέξει πολύ γρήγορα τις άδειες και των ΑΠΕ και της αποθήκευσης ενέργειες. Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για άλλα 17, 5 GW στον πρόσφατο κύκλο, έχω δηλώσει όμως και επισήμως ότι όλες αυτές οι επενδύσεις δεν μπορούν να υλοποιηθούν». Υπογράμμισε ωστόσο ότι το γεγονός αυτό, είναι καλό από πλευράς ανταγωνισμού γιατί οι τιμές έπεσαν στο πρόσφατο διαγωνισμό. Απευθυνόμενος προς τους επενδυτές, ανέφερε, σε ζητήματα ρητρών και διαφάνειας, ο ρυθμιστής θα πράξει σύμφωνα με το ρόλο του αυτό που είναι να πράξει

Για τις αυξήσεις στην χονδρεμπορική αγορά, υπογράμμισε, ότι πρόκειται για ένα γεγονός που συμβαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο και αποτυπώνεται και στην ελληνική αγορά. Υπογράμμισε ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας παρακολουθεί στενά το φαινόμενο το οποίο το χαρακτήρισε πρόσκαιρο.

Για τις χρεώσεις του συστήματος τόνισε, ότι η ΡΑΕ αναμένει την εισήγηση του ΑΔΜΗΕ για τη μεθοδολογία χρεώσεων του συστήματος, πάνω στην οποία θα διαβουλευτεί, οπότε εκεί θα υπάρξει μία αναπροσαρμογή των χρεώσεων, έτσι ώστε να αποτυπώνει την πραγματική συνεισφορά όλων των οντοτήτων με τα πραγματικά τους μεγέθη.

 

Σπύρος Οικονόμου πρόεδρος ΚΑΠΕ: η επιλογή των ΑΠΕ είναι μονόδρομος

Ο πρόεδρος του ΚΑΠΕ κ. Σπύρος Οικονόμου ανέφερε ότι η στροφή στις ΑΠΕ είναι ένας μονόδρομος και εξήγησε ότι ο οι ΑΠΕ προσελκύουν μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον. Υπογράμμισε, ότι παρόλο που ήταν μία δύσκολη χρονιά για             την αγορά ενέργειας, όχι όμως και για τις ΑΠΕ. Τόνισε, ότι αυξήθηκε η παγκόσμια εγκατεστημένη ισχύ με 261 GW να προστίθενται στον παγκόσμιο ιστό. Ανέφερε ότι η στρατηγική επιλογή της Ελλάδας για ταχεία απολιγνιτοποίηση, αφενός μεταβάλλει δραστικά το ενεργειακό μείγμα της χώρας, αφετέρου συνεπάγεται την αντιμετώπιση μίας σειράς προκλήσεων. «Υπάρχουν θεαματικές εξελίξεις και το δίλημμα ενός επενδυτή και τις αυξημένες απαιτήσεις ενέργειας είναι σε ποια μορφή ενέργειας θα πάμε». Τα στοιχεία όπως είπε, καταδεικνύουν ότι επιλογή των ΑΠΕ είναι μονόδρομος με δεδομένο, αναφέροντας, ότι τα 800 GWεγκατεστημένος ισχύος μονάδων λιγνίτη παράγουν ηλεκτρική ενέργεια σε τιμές υφηλότερες από τα έργα που εγκαθίστανται αυτή τη στιγμή.

 

Ιωάννης Καρύδας CEO Renewables& Energy Storageτης COPELOUZOS GROUP: έμφαση στις επενδύσεις που αφορούν τις μονάδες αποθήκευσης ενέργειας

Ο CEO Renewables& Energy Storageτης COPELOUZOS GROUPκ. Ιωάννης Καρύδας ανέπτυξε τα επενδυτικά σχέδια του ομίλου. Στην παρέμβασή του υπογράμμισε την αναγκαιότητα της διείσδυσης των ΑΠΕ, ενώ έδωσε έμφαση στις επενδύσεις που αφορούν τις μονάδες αποθήκευσης ενέργειας που θα βοηθήσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Ανέφερε, ότι ο όμιλος έχει λάβει άδειες για αποθήκευση 300 MV και 600 MV, λέγοντας, ότι έχουμε ήδη ένα πλάνο για να παρέχουμε βέλτιστες υπηρεσίες στο σύστημα και να μπορούμε να συμμετάσχουμε στη νέα αγορά πιο αποτελεσματικά». Όπως εξήγησε ο             κ. Καρύδας, η εταιρεία βρίσκεται εν αναμονή του νέου ρυθμιστικού πλαισίου προς αυτή την κατεύθυνση. Βρισκόμενοι στην αγορά του ΑΠΕ από το 1998 όπως υπογράμμισε, τόνισε ότι ο όμιλος έχει υλοποιήσει έργα πάνω 450 μεγαβάτ ΑΠΕ σ στην Ελλάδα. Τέλος, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο όμιλος έχει εκπονήσει ένα εκτεταμένο χαρτοφυλάκια επιλεγμένων και ρεαλιστικών έργων πάνω από 2,5 GW με βασικό άξονα αιολικά και φωτοβολταΊκά, ενώ εξήγησε ότι υπάρχει ενδιαφέρον του ομίλου και για υπεράκτια αιολικά πάρκα.

 

Δημήτρης Σαμαράς Διευθύνων Σύμβουλος, του Ομίλου «Σαμαράς & Συνεργάτες»: επενδυτικές προοπτικές και προκλήσεις από την απολιγνιτοποίηση και την ενεργειακή μετάβαση

Ο Διευθύνων Σύμβουλος, του Ομίλου «Σαμαράς & Συνεργάτες» κ. Δημήτρης Σαμαράς αναφέρθηκε στην πολυετή παρουσία της εταιρείας σε τομείς έργων που αφορά υποδομές και των δίκτυα. Ο κ. Σαμαράς εστίασε την παρέμβασή του στις προκλήσεις που φέρνει για τη χώρα η εφαρμογή της Πράσινης Συμφωνίας αλλά και τις επενδυτικές προοπτικές και τις προκλήσεις που δρομολογούντα μέσα από την απολιγνιτοποίηση και την ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας. Ο κ. Σαμαράς τόνιζε πως ο όμιλος «Σαμαράς & Συνεργάτες» συμμετέχει σε έργα φυσικού αερίου που βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα, και υπογράμμισε ότι η απολιγνιτοποίηση δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να αλλάξουν οι περιοχές της Δ.Μακεδονίας και τη Μεγαλόπολης παραγωγικό μοντέλο. Μάλιστα πρότεινε ότι για τις περιοχές που βρίσκονται στην πρώτη γραμμής της απολιγνιτοποίησης, να εκπονηθούν σχέδια για τη δημιουργία επιχειρηματικών πάρκων, την αναγκαιότητα των οποίων χαρακτήρισε κρισιμότατη, στην περίπτωση που όπως είπε προχωρήσουν επενδύσεις σε μονάδες μεταποίησης ή logistics. Ανέφερε ακόμη ως εργαλεία για την ανάπτυξη αυτών των περιοχών τα ειδικά πολεοδομικά σχέδια.

 

Συντονισμός: Χρήστος Κολώνας, δημοσιογράφος

Το  1ο Συνέδριο «GREEN DEAL GREECE» του ΤΕΕ, με τίτλο: «2021-2030, η δεκαετία μιας πράσινης επανάστασης», τελεί υπό την αιγίδα  της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Υποστηρίζεται ακόμη από τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών και Μεταφορών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την  Ένωση Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ), τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ)

Το συνέδριο στηρίζουν γνωστές και μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας:

Platinum Sponsor: INTRAKAT

Golden Sponsor: ATTICABANK, COPELOUZOS GROUP, ELLAKTOR – ΑΚΤΩΡ, ΤΕΜΕΣ

Silver Sponsor: ΕΚΤΕΡ, ΤΕΚΑΛ, DIMAND, TEN BRINKE

Contributors: ΔΕΔΔΗΕ, COSMOTE, WIND, INTRASOFT INTERNATIONAL, ΟΜΙΛΟΣ «ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ», KANTOR, GOLDAIR GROUP, ΤΜΕΔΕ, ΟΜΙΛΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ

Supporters: LAMDA DEVELOPMENT, ΕΡΓΟΣΕ, HILL INTERNATIONAL, ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, ΔΕΠΑ, ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ, ΑΝΑΚΕΜ, PLANET, LEASEPLAN, ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

και πολλοί ακόμη φορείς, που συμμετέχουν και με ομιλητές στις θεματικές ενότητες.